top of page

Matador - The Musical 18/5-24

  • Forfatters billede: Teaterpigerne
    Teaterpigerne
  • 6. jan.
  • 3 min læsning

Opdateret: 14. feb.



Nyfortolkning af en klassiker

Få fortællinger i dansk kulturhistorie vækker samme varme og nostalgi som Matador. Den ikoniske beretning om Korsbæks farverige beboere er nu genopstået som musical – en oplevelse, der både hylder originalen og tilføjer friske elementer. Men kan en så ikonisk serie på 24 afsnit virkelig koges ned til en forestilling på blot to timer? Svaret er et klart ja.


En musikalsk hyldest med moderne twist

I 2024 kunne forestillingen opleves i bl.a. Vejle Musikteater, med manuskript skrevet af Susanne Bier, Anders Thomas Jensen og Lise Nørgaard. Den nye musik er komponeret af Burhan G og Lise Cabble og formår at ramme essensen af Matador med respekt for originalen. Fra den ikoniske intro-melodi, der er elegant indarbejdet i forestillingen, til de velkendte replikker og karaktertræk, føles det som et varmt gensyn med gamle venner. Musikken balancerer fint mellem nostalgi og friskhed og giver dybde til fortællingen. Særligt sange som "Den første gang" og "Vi var to" står som rørende højdepunkter, mens humoristiske indslag som Daimi Gentles “Liderlig lømmel” fik publikum til at bryde ud i latter.


Stærke præstationer fra et imponerende ensamble

Forestillingen bæres af et stærkt ensemble. Nikolaj Jørgensen leverer en solid præstation som Mads Skjern, der forandrer Korsbæk med sine moderne idéer, mens Søren Torpegaard Lund brillerer som Daniel Skjern – særligt i sangen “En dreng som mig”, som dybt rørte publikum med Daniels søgen efter sin fars kærlighed. Lea Thiim Harder leverer ligeledes en hjerteskærende præstation i "Vi var to", hvor Ingeborg afslutter sit forhold til Mads.


Daimi Gentle og Ragnhild Kaasgaard stråler som Fru Fernando Møhge og Misse Møhge, og Marie Dalsgaard tilfører Maude Varnæs både komik og dybde. Anette Heick og Carsten Svendsen skaber en rørende kemi som Elisabeth og Kresten, mens Jon Lange imponerede som Hans Christian Varnæs.


Gordon Kennedy som grisehandleren Oluf Larsen fremstår lidt for barnlig sammenlignet med serien, hvor karakteren er mere næsvis end spøgefuld. Til gengæld er samspillet mellem Kennedy og hunden Kvik spot on, og de udgør et perfekt makkerpar og Line Krogholm gør Katrine Larsen mindeværdig. René Wormark bringer ny energi til Ulrik Varnæs, og Nanna Rossen samt Thomas Bang leverer også fine præstationer som Ellen og Oberst Hackel.


Detaljeret scenografi og visuelt udtryk

Benjamin la Cour og Astrid Lynge Ottosen har med scenografi og kostumer genskabt 1930’ernes Korsbæk med imponerende detaljegrad. De ikoniske steder som Damernes Magasin og Skjern-butikken står lyslevende på scenen, og tidsperiodens elegance og enkelhed skinner tydeligt igennem. Sammen med Anja Gaardbos koreografi og Joakim Pedersens musikalske ledelse udgør forestillingen en visuel og auditivt smuk helhed.


Selvom musicalen er gennemført, er der enkelte steder, hvor tempoet daler, og visse karakterer, som Ellen og Herbert, kunne have fået mere dybde. I begyndelsen af turnéen overtog Joakim Lind Graae Tranberg midlertidigt rollen som Mads Skjern, da Nikolaj Jørgensen blev skadet. Joakims præstation blev rost for sit nærvær, som nogle mente overgik Nikolajs. Det er tydeligt, at Nikolaj Jørgensen ikke er en erfaren musicalperformer og måske passer bedre til sin rolle i Carmens Curlers.


Matador - The Musical: En hyldest til en tid, der var

Matador – The Musical er en oplagt forestilling for både fans af serien og dem, der søger en rørende og tankevækkende fortælling om Danmark i en tid præget af forandring. Musicalen viser, at Matador stadig er lige så relevant og elsket som altid – nu med en musikalsk dimension, der tilføjer nye nuancer til historien. Lise Nørgaard ville med garanti være stolt.


 
 
bottom of page